Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Eija-Liisa Sarkkola – hevosmiehen likka

”Muutin Hauholle vuonna 1956. Vuonna 1960 kotonani Orimattilassa syntyi varsa, Kimona, joka tuli meille Hauholle sitten 4-vuotiaana. Se oli Hauhon kantakirjanäyttelyvuonna 7-vuotias. Sitä ei kuitenkaan tarjottu kantakirjaan.

Kimona (e. Helste i. Aro-Aines) oli meillä täällä seitsemän vuotta ja lähti sitten Hämeenkyröön. Ajoin sillä itse haravakonetta, ja varsana se tuli meille sisälle rappusia pitkin. Kimonan lisäksi meillä oli Puuskalla työhevoset Liisa ja Putte.

Orimattilassa meillä oli Soisten-niminen ori. Sillä kylvin Tuomiojan peltoja kauempana tiestä. Ajattelin, että jos tulee haukia (aukkokohtia kylvökseen), sieltä ne eivät onneksi näy tielle asti.

Tukkikuorma ja muita töitä

Alun perin olen hevosmiehen likka Orimattilasta. Meidän hevoset olivat työhevosia. Isä esimerkiksi ajoi niillä tukkeja. Aamulla hevosille heitettiin heinät samalla kun lehmillekin. Rahtihevosille jaettiin appeet aikaisin. Heinät ja kaurat annettiin erikseen, mutta välillä niille tehtiin myös suppua. Silloin pöydälle laitettiin olkia, jotka kasteltiin vedellä. Päälle tuli jauhettua kauraa, ja lopuksi sekoitettiin suppukepillä.

Iltatallissa karsinat siivottiin, että hevoset pääsivät puhtaaseen karsinaan nukkumaan. Päivän aikana niille annettiin heinät päähän kiinnitettävään pussiin, etteivät heinät levinneet maahan.

Kaupankäyntiä kilvanajoissa

Orimattilassa järjestettiin ajoja myös. Ilmoittautuminen oli meidän tuvassa. Me pikkulikat myytiin karkkia, ja maatalousnaiset pitivät ravintolaa. Siinä oli bisnestä mukana!

Isä ajoi kilpaa Saariston Sirkka -nimisellä tammalla. Äiti leipoi sille leipää. Siihen laitettiin kaurajauhoa ja ruista. Ensin leivottiin leivät ihmisille ja sitten perään hevosille.”

Eija-Liisa Sarkkola on Hauhon Hevosaktiivit ry:n kunniajäsen. Kuvassa hän esiintyy yhdessä yhdistyksen toisen kunniajäsenen, Veikko Hakalan, sekä vuoden 2015 johtokunnan kanssa.

 

Lue lisää hevosmuistoja Hauholta, ja kerro myös oma tarinasi!