Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Suuri tamma- ja varsanäyttely Hauholla 1964

Yksi Hauhon Hevosjalostusyhdistyksen keskeisistä tehtävistä oli kehottaa ”jäseniään siitokseen käyttämään vain käyttökelpoisuudeltaan hyväksi tunnettuja, etupäässä kantakirjaan merkittyjä tammoja sekä järkiperäisesti kasvattamaan niiden varsoja”.

Tätä tehtävää toteutettiin mitä mainioimmalla tavalla vuonna 1964, kun Sisulan pihassa järjestettiin tamma- ja varsanäyttely.

Talkooväessä oli mukana isolukuinen joukko hauholaisia.

– Se oli mukava päivä. Olin maatalousnaisten mukana laittamassa kahvia ja soppaa osallistujille. Tuomareille oli ruoka erikseen, Eija-Liisa Sarkkola muistelee.

Näyttelyssä hevosia arvioitiin, ja parhaat otettiin suomenhevosten kantakirjaan, joka täyttää nyt vuonna 2017 jo 110 vuotta. Tuomareina näyttelyssä olivat muun muassa Eelis Niskanen, Viljo Paakkala ja Väinö Niemi.

Pitäjän omat orit

Yhdistyksellä on ollut myös omia siitosoreja. Eren yhdistys osti Viljo Tammelalta vuonna 1939. Vuonna 1944 kaupat tehtiin ori Humauksesta. Myös ori Aromin aikaan hevosjalostus oli pitäjässä yhä mallillaan. Pelkästään vuonna 1950 Aromi astui yhdistyksen kirjapidon mukaan 33 tammaa. Niistä 24 oli hauholaisomistuksessa.

 

Lue lisää hevosmuistoja Hauholta ja kerro myös oma tarinasi!